2016. március 31., csütörtök

Hogyan maradj nyugodt?


Amikor a gyerekek tanulják, hogyan kapják meg és használják a hatalmat, szavaikkal nyomogatják a gombjainkat. 
A kifejezések szíven ütnek minket, mindegyik hallatán egy kés karcolja a bőrödet. Néhányhoz a reakció azonnali, az érzelmek hevesek és élesek.
Nem számít hogy akár az érzelmek áradata vág fejbe, vagy az ösztöneid, nem kell, hogy hagyd, hogy kiüssön a bizonyos ponton túlra és szétkapcsolódjatok gyermekeddel. 

  1. Hagyj időt megemészteni az érzelmeket, amiket tapasztalsz. 
  2. Írd le a reakciódat. Milyen érzések hatottak rád? 
  3. Majd nézd meg azokat az érzelmeket és döntsd el, mit mondanak neked. 

Máskor észreveheted, hogy amikor gyermeked „nyomogatja” a gombjaidat, ők tulajdonképpen megkocogtatják a te saját harcaidat, megtanulva hogyan kell érvényesíteni magadat. 

(Ha gyerekként kísérleteztél magad érvényesítésével és az szégyennel vagy haraggal találkozott, érzelmeid túlterhelhetnek téged, ahogy próbálsz dolgozni gyermekeddel.)


 Társadalmunk olyan, hogy az érezlmeket nem tanultuk meg kezelni, pedig az élénkség kezelésének ez az alapja. Először neked kell észlelned az érzelmeket és második lépésként meg kell tanítanod gyermekednek a szavakat, hogy mit érez, ahhoz, hogy ne tettekkel mutassa ki azokat. Képzésen rengeteg szó van az érzelmekről, gyere és tanuld meg: www.hiszti.elenkgyerekek.com

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése